Plantăm un copac la fiecare album produs

Campania Plantăm un copac la fiecare album produs este realizată cu susținerea și colaborarea Romsilva.

Viitorul este în mâinile noastre. Niciodată aceste cuvinte nu au fost mai adevărate ca și în prezent. Activitatea noastră, ca oameni, a schimbat drastic echilibrul chimic al planetei, datorat în principal industriei, dar și a tăierilor nesustenabile de copaci. Așadar, în prezent, începem să auzim zilnic de termeni ce făceau în trecut subiectul romanelor și filmelor SF: încălzire globală, schimbarea climei, creșterea nivelului oceanului planetar, dispariția accelerată a speciilor de animale.

Din fericire însă, și alte cuvinte încep să-și facă apariția, aducând o urmă de optimism: energie verde, economie sustenabilă, reducerea amprentei de carbon. Inventivitatea omenirii oferă speranța că, totuși copiii noștri vor avea un viitor pe această planetă și se vor bucura în continuare de ea. Soluția acestei situații este implicarea tuturor în aducerea acestei foarte necesare guri de aer curat în lume, implicare pe care o putem face și noi precum și tu, cititorul acestui articol.

„Orice călătorie de o mie de mile începe cu un pas” (vechi proverb chinezesc)

Fiecare gest pe care tu îl faci în această direcție aduce un mic plus în drumul spre o lume mai bună. Fiecare economie este un pas mic în această direcție. Pașii mici, însă, însumați, devin semnificativi și relevanți. Reducerea consumului de apă, folosirea becurilor LED și oprirea lor când nu sunt necesare, scoaterea din priză a consumatorilor neutilizați (oricât de mici ar fi ei), dar și consumarea de produse alimentare de la furnizori locali, toate aceste exemple sunt gesturi mici, pe care fiecare dintre noi le putem face în fiecare zi, pași care conduc spre o lume mai bună.

Însă, facem și noi parte din industrie, acest mecanism global ce oferă beneficii dar și produce daune. Prin produsele noastre noi creăm amintiri, dăm o formă fizică artei fotografiei, chiar am putea spune că aducem bucuria pe chipurile oamenilor în mâna cărora ajung produsele noastre. Dar, din păcate, folosim lemn sub formă de hârtie și carton (și nu numai), care devin suportul acestor forme fizice. Utilizarea lemnului în activitatea umană este extrem de veche, istoric vorbind. Astăzi, însă, utilizarea acestuia este mai intensă ca niciodată. Un studiu efectuat de cercetători estimează un consum de 1.5 kg de lemn per persoană, pe zi! Aceasta înseamnă un consum anual de aproximativ 550 kg de lemn per persoană. Un cost enorm pentru pădurile ce contribuie cu siguranță la bunăstarea vieților noastre.

„Dacă tai un copac, să plantezi doi în locul lui” (vechi proverb românesc)

Foarte mult timp ne-am gândit cum să contribuim și noi la îmbunătățirea situației în industrie, la transformarea ei într-o industrie verde. Deși consumul atelierului nostru este optimizat la maxim (eficiența în utilizare a materialelor cu sursă lemnoasă este de minim 92%), totuși la fiecare 50 de albume este nevoie de un copac. Cum am putea oare recompensa natura pentru această resursă importantă?

Începând cu anul 2021, o mică revoluție s-a petrecut în cadrul Carpatic. O revoluție ce ne aduce o nouă identitate, o nouă apropiere de tine, un suflu nou în cadrul echipei. Pe lângă acestea, noua identitate ne aduce și câteva valori noi, printre care și ecologia. Am regândit tot fluxul de lucru, inclusiv metodologiile, materialele și furnizorii noștri, astfel încât toate să se producă cu o amprentă de carbon cât mai mică. Pe lângă toate acestea, ne-am hotărât să mai facem ceva foarte important pentru omenire:

Începând cu 2021 și până la finalul activității Carpatic, vom planta un copac la fiecare album produs.

Acest angajament, această promisiune vine într-un moment foarte important pentru omenire. Începem să vedem efectele dezastruoase ale alegerilor trecute, să le simțim pe pielea noastră. Este probabil ceasul al doisprezecelea pentru a evita un viitor dezastruos. Lumea întreagă începe să se implice. Europa se implică. Guvernele se implică. Companiile se implică. Și TU te poți implica! Astfel, de la un copac consumat la 50 de albume, ajungem la 50 de copaci plantați pentru fiecare copac consumat. Deja sună mai bine, nu crezi?

Am implicat în activitatea noastră mulți oameni pasionați, preocupați de viitor, care au energie, cunoștințe și resurse pentru a ajuta această cauză. Însă mai este nevoie de mulți oameni, din toate colțurile pământului. Este nevoie de tine!

Vreau și eu să mă implic!

Ne bucurăm enorm să auzim asta! Cel mai simplu mod de a te implica, este să intri în Familia Carpatic! La fiecare album pe care îl comanzi, un copac va fi plantat. Mai poți să donezi cauzei noastre orice sumă de bani, iar noi ne vom asigura că vor fi folosiți în acest sens. Ca fotograf, te poți alătură cauzei noastre, devenind la rândul tău mai verde în activitatea ce o desfășori! Poți chiar să te implici ca și voluntar! Avem nevoie de cât mai mulți oameni ce vor veni efectiv pe teren alături de noi și vor reîmpăduri cu mâna lor România! Vom face împreună tot ce ne stă în putință pentru a crea o lume mai bună copiilor noștri! Fiecare mie de copaci plantați începe cu unul singur. Contribuie și tu la viitor! Copiii viitorului îți vor fi recunoscători o viață întreagă. Vino alături de Familia Carpatic și hai să inspirăm împreună oamenii pentru o Românie mai bună, mai curată și mai sănătoasă!

Cu drag,

Familia Carpatic